Kako obraditi RAW slike u Photoshopu

Kada učitate RAW slike u računar i otvorite ih u Photoshopu, pojavljuje se potpuno drugačiji okvir za dijalog (prikazan gore).

To je prozor za obradu slika u formatu RAW. Zove se Adobe Camera Raw, i razvio ga je Thomas Knoll – isti onaj koji je napravio i prvi Photoshop. Adobe Camera Raw je prilično pametno smišljen. Omogućava da lako obradite svoju RAW fotografiju tako što izaberete proizvoljan balans bele boje, parametre ekspozicije, tamnih površina i površina srednjih tonova, uz još desetak drugih podešavanja. Na taj način, fotografiju možete podesiti potpuno po želji (pa čak otkloniti i probleme sa ekspozicijom i objektivom) pre nego što uđete u regularni Photoshop radi retuširanja i finalne dorade.

Najbole od svega je to što se u svim tim operacijama nikada ne menja originalna RAW fotografija, tako da u svakom trenutku možete napraviti nove otiske od digitalnog negativa.

Ne zaborvite – ovaj specijalni okvir za dijalog pojavljuje se samo kada aparat podesite da snima u RAW kvalitetu.

Gde saznati više o formatu RAW?

Ako želite da saznate više o obradi RAW fotografija u Photoshopu, imam tri predloga:
1. Ben Willmoreov DVD s programom obuke za rad u Photoshopu, Photoshop CS2 Mastering Camera Raw, www.photoshopvideos.com,
2. The Photoshop Book for Digital Photographers, čije jedno poglavlje sadrži detaljna uputstva za obradu RAW slika, ili
3. Knjiga Brucea Frasera, Real World Camera Raw.