Najbolji objektiv za portrete

Nema mnogo oblasti u fotografiji za koje postoji određena žižna daljina pri kojoj bi trebalo da snimate, ali – srećom – fotografisanje portreta je jedan od njih.

Većina profesionalaca snima portrete zum objektivom, a jedna od omiljenih žižnih daljina im je u opsegu 85-100 mm. Teleobjektivi sa opsegom 85-100 mm često se i nazivaju portretni objektivi jer omogućavaju da slikate s dobre razdaljine (na 3,5 do 4 metra od subjekta, što i vama i osobi koju slikate daje dovoljno prostora, a istovremeno omogućava da ispunite kadar svojim modelom).

Još je važnije to što se pri žižnoj daljini između 85 mm i 100 mm gubi ono nepoželjno izobličenje lica po kome su poznati širokougaoni objektivi, a pri tom se izbegava kompresija karakteristična za dugačke teleobjektive. Neki profesionalni fotografi koji se bave portretima kunu se da je za portrete najbolja žižna daljina 85 mm, dok drugi tvrde da je to 100 mm. Međutim, to je jedna od tema o kojima profesionalci po ceo dan raspravljaju na svojim forumima na Internetu (a vi isprobajte obe vrednosti na svom zum objektivu, pa sami odlučite koja vam se više sviđa, zato što obe daju zadovoljavajuću perspektivu pri slikanju portreta), tako da je nećemo ovde razrešavati.

Napomena: i Nikon i Canon prave zum objektive od 28-105 mm koji su idealni za portrete zato što možete izabrati 85mm, 100mm, i sve vrednosti između. Ovi kratki zum objektivi su idealni iz još jednog razloga: nećete morati da pomerate stativ (ili vaš model) kad god hoćete malo da izmenite kompoziciju snimka. Znači, nabavite zum objektiv koji pokriva opseg 85-100mm, i spremni ste za akciju. Uzgred, gore je prikazan zum od 24-120 mm, tako da bi i ovaj objektiv odgovarao za slikanje portreta pošto možete izabrati svaku žižnu daljinu između 85 mm i 100 mm.