Prednosti snimanja u formatu RAW

U ovom članku ću malo pojasniti šta je .RAW format i koje su njegove prednosti u poređenju sa .JPG formatom, za koji je i mali vrabac dživdžan na grani čuo!

.RAW se nalazi u delu menija gde biramo kvalitet fotografije, i danas se većina profesionalaca slaže da RAW ima dve velike prednosti nad formatom JPEG. Prvo, obezbeđuje najviši mogući kvalitet fotografije zato što ih ne kompresuje (JPEG datoteke su kompresovane, pa su zato manje, ali se pri kompresovanju odbacuju neki podaci koji su postojali na originalnoj slici). Drugo, slike su baš onakve kakve su ih registrovali senzori fotoaparata, tj. aparat nije ni na koji način obradio snimljene fotografije (kada snimate u formatu JPEG, aparat obavlja neke korekcije boja, izoštrava slike itd., kako bi JPEG-ovi izgledali dobro).

Kada fotografišete u formatu .RAW, aparat ne primenjuje nikakve automatske korekcije – morate ih obaviti sami (u vašu nadležnost spada i odlučivanje o balansu bele boje, ekspoziciji, senkama itd., nakon snimanja fotografije) i to u Photoshopu ili u programu za obradu .RAW datoteka koji isporučuje proizvođač aparata.

Profesionalci vole taj stepen kontrole nad fotografijama koji im pruža .RAW format zato što mogu sami da obrađuju .RAW fotografije (i da eksperimentišu s njima), a najbolje od svega je što se time nikada ne oštećuje original (.RAW digitalni negativ).

Naravno, svako dobro ima i svojih mana pa tako i ovaj format fotografija.

Mane snimanja u formatu RAW

Postoje samo dve: .RAW datoteke su veće, pa vam na memorijsku karticu staje za trećinu manje fotografija. Pošto su RAW datoteke mnogo veće, svaka njihova obrada u Photoshopu traje duže.

Evo par slika da otprilike imate uvid koliko staje fotografija na memorisjsku karticu.

I na kraju, svima bih preporučio, ukoliko Vam aparat ima mogućnost .RAW fotografisanja, da uvek koristite taj format jer je onda lako obraditi i ispraviti većinu grešaka prilikom fotografisanja kasnije na računaru.