Šta je i kako se dobija DOF!?

Današnji članak ću da napišem o jednom veoma popularnom efektu kod profesionalnih fotografa, a sve češće se pojavljuje i kod amatera, sve je više aplikacija za pametne telefone koje nude mogućnost zamućenja pozadine tj. efekat dubinske oštrine (DOF). Da bude svima jasnije, DOF je ono kada je pozadina mutna 😉

Pa da počnemo…

U fotografskom svetu postoji fraza „DUBINSKA OŠTRINA“ (Depth Of Field – DOF), a predstavlja udaljenost ispred i iza objekta snimanja za koji kažemo da je „u fokusu„, drugim rečima, u fokusu je onaj objekat koji je oštar na fotografiji.

Iako se objektiv precizno fokusira na jednu udaljenost, pad oštrine je jednak na obe strane naše fokusirane tačke, tako da unutar dubine polja zamućenost je teško uočljiva u normalnim uslovima posmatranja. DOF se ne menja naglo od izoštrenog ka mutnom nego pravi lagani prelaz. Ustvari, sve neposredno ispred i iza fokusiranog objekta počinje da gubi oštrinu – čak iako to ne primetimo našim očima.

Najjednostavnije rečeno, DOF predstavlja koliki deo vaše fotografije je prihvatljivo oštar, posmatrajući objekte od prvog plana, pa sve do najdalje pozadine. Ako je oštrina prihvatljiva od samog „početka“ do „kraja“ snimka onda je to veliki DOF. Kontra od toga, ako je samo mali deo fotografije oštar, tj. u fokusu, onda se radi o malom DOF-u, što je prikazano na primerima ispod:

Na DOF utiču tri parametra:

1. Otvor blende (f-broj)
2. Žižna daljina (zoom)
3. Udaljenost fotografa od objekta koji se snima

Kako to sve funkcioniše, objasniću jednostavno i razumljivo svima.
Ukoliko želite da Vam je oštar samo objekat koji fotografišete i koji je u fokusu, a sve iza objekta i ispred da bude zamućeno onda podesite aparat na sledeći način: podesite otvor blende na što manji (f) broj, npr. moj objektiv ide do f1.4 pa ću ja tako da podesim, odmaknite objekat od pozadine i napravite fotografiju.

E sadm ukoliko je objektiv sa mogućnošću podešavanja malog (f) broja veoma je lako zamutiti pozadinu, ali ukoliko to nije slučaj, ako je minimum nekih f3.5 onda uradite sledeće. Odapnite 😉 objektiv na maximalan zoom koji dozvoljava, npr. 125mm, odaljite objekat fotografisanja od pozadine i „ptičicaaaa“. Dobićete sigurno zamućenu pozadinu.

Napomena: (jedna od bitnijih stvari kod objektiva sa velikim (f) brojem je da objekat udaljite od pozadine jer ako je npr. neka osoba naslonjena na zid, a f3.5 na aparatu, velika je verovatnoća da će pozadina biti oštrija nego što želite).

Dakle, podesite najmanji (f) broj, zumirajte na maksimum, odaljite objekat od pozadine i željeni rezultat je zagarantovan, pozadine kao da nema, oštrina je samo na fokusiranom objektu (devojka, čaša, lopta, automobil,…)