Zabluda 90% stanovništva ovoga sveta

Da li znate šta znači čuvena oznaka na fotoaparatima: 10 MP, 15 MP, 20 MP itd.

Predpostavljam da većina misli da je to kvalitet fotografije i zbog toga ste u veeeeelikoj zabludi. Od kada su se pojavili digitalni aparati ili kamere na telefonima važi ono čuveno pitanje, koliko ima MEGA PIXELA tvoj aparat ili telefon, a ako odgovorite da je manji od broja MP tog koji Vas pitao automatski je njegov aparat „bolji“ i pravi „kvalitetnije“ fotografije. Nemojte da poverujete u to, kvalitet fotografije zavisi od optike i samog senzora fotoaparata, procesora,… MEGA PIXELI NISU NIKAKAV KVALITET FOTOGRAFIJE!!!

Šta su onda čuveni MEGA PIXELI?

Evo pravog značenja MP: MAKSIMALNA VELIČINA U KOJOJ MOGU DA ODŠTAMPAM SVOJU FOTOGRAFIJU! To je sve. Ukoliko ne nameravate da štampate fotografije veće od 20 x 25 cm, onda Vam potpuno odgovara aparat od 5 MP. Znam, teško je sada ovo „progutati“ pošto ste godinama težili i maštali o aparatu od 15-20 MP.

Pitate se onda kome trebaju aparati sa velikim MP brojem od npr. 20 MP?!

Takvi aparati su potrebni profesionalcima koji štampaju velike formate fotografija, plakate, bilborde. Njima su zaista neophodni!

Ukoliko niste taj koji će da štampa velike formate onda su vam dovoljni aparati od 6 MP ali se oni već teško mogu naći na tržištu ali znajte da ne morate vijate veliki MP broj i samo bacali pare, za male fotografije odličnog kvaliteta uzmite manje MP aparate, a uložite u dobru optiku, to je moj savet!

Uglavnom, marketing je čudo u današnje vreme, sve što ima veze sa aparatima odmah u prvi plan se stavlja broj MP i samim tim se stvara utisak da je to nešto najbitnije kod ovih uređaja, a u stvari je daleko od toga!

Sada znate u kom grmu leži zec i ne može više niko u prodavnici da Vas navuče na kupovinu pričom koliko MEGA PIXELA ima neki aparat koji žele da Vam prodaju! 😉

Slika ispod daje detalje koji broj MP na aparatu odgovara kojim dimenzijama štampe:
Ljubičasta boja je NAJBOLJI KVALITET, a narandžasta NAJSLABIJI KVALITET.